Skatteetaten MVA

Innføring i merverdiavgift for bedrifter

Merverdiavgift (MVA) er en avgift som legges til vare- og tjenestekostnader for å skaffe staten inntekter. Avgiften er en såkalt indirekte skatt, da den ikke betales direkte av forbrukeren, men blir lagt til prisen på varer og tjenester. Bedrifter som selger varer eller tjenester som omfattes av MVA-loven, plikter å registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret og å beregne og innbetale MVA.

MVA-satsene

MVA-satsene kan variere avhengig av hvilken type vare eller tjeneste som selges. For de fleste varer og tjenester er satsen på 25%. Enkelte varer og tjenester har imidlertid en redusert sats på 15% eller 12%. Det finnes også varer og tjenester som er helt fritatt for MVA.

Registrering i Merverdiavgiftsregisteret

Bedrifter som omsetter varer eller tjenester for mer enn 50 000 kroner i løpet av en tolvmånedersperiode, må registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret. Dette gjelder også bedrifter som omsetter varer og tjenester som er fritatt for MVA. Bedrifter som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, må beregne MVA på alle varer og tjenester som omsettes, og innbetale MVA til skattemyndighetene.

MVA-melding

MVA-melding er en melding som bedrifter som er registrert i Merverdiavgiftsregisteret må sende inn til skattemyndighetene. MVA-meldingen inneholder informasjon om innbetalt og utbetalt MVA i en gitt periode, og danner grunnlaget for beregning av eventuell MVA som skal betales eller tilbakebetales.

Betale MVA

MVA skal normalt sett betales kvartalsvis. Betalingsfristen for MVA er den 10. i måneden etter utgangen av kvartalet. Bedrifter som har innbetalt mer MVA enn de har utestående, kan få tilbakebetalt overskytende beløp. Tilsvarende vil bedrifter som skylder MVA, måtte betale dette til skattemyndighetene.

Unntak og særordninger

Enkelte virksomheter kan være unntatt fra registrering i Merverdiavgiftsregisteret, for eksempel frivillige organisasjoner som ikke har økonomisk overskudd som formål. Det finnes også særordninger for enkelte bransjer, som for eksempel landbruk og fiske.

For bedrifter som driver internasjonal handel, kan det være spesielle regler som gjelder. Blant annet kan det være krav om å registrere seg for MVA i andre land, og det kan være spesielle regler for avgiftsberegning og -innbetaling.

Videre vil vi diskutere noen viktige aspekter vedrørende MVA, spesielt om MVA-meldingen og hvordan man betaler MVA.

MVA-meldingen

En MVA-melding er en oversikt over all merverdiavgiftsaktivitet som en bedrift har hatt i en gitt periode. Denne perioden kan variere fra kvartal til kvartal, men vanligvis rapporterer bedrifter MVA hvert kvartal. MVA-meldingen inneholder informasjon om salg, kjøp, utgifter og inntekter relatert til merverdiavgift, og viser også hvor mye merverdiavgift som skal betales eller mottas tilbake.

Det er viktig å rapportere MVA-korrigeringer på MVA-meldingen. Korrigeringer kan for eksempel være endringer i inngående merverdiavgift for kjøp, feil i fakturering eller tilbakebetaling av merverdiavgift. Det er også viktig å passe på at MVA-meldingen leveres innen fristen, 10. i måneden etter rapporteringsperioden.

Betale MVA

Når bedriften har levert MVA-meldingen og det er fastslått hvor mye merverdiavgift som skal betales, er neste steg å betale denne avgiften. Dette kan gjøres på flere måter.

En måte å betale MVA på er ved å bruke en bankterminal eller nettbank. Bedriften kan også velge å bruke en såkalt tredjepartstjeneste, som for eksempel Vipps Bedrift eller KID-nummer.

En annen måte å betale MVA på er å bruke en såkalt tilleggsoppgave. Dette er en oppgave som bedriften kan få fra Skatteetaten dersom det er nødvendig å betale MVA manuelt. Tilleggsoppgaven kan fylles ut og leveres på papir eller elektronisk.

Merverdiavgift er en avgift som de fleste bedrifter i Norge må forholde seg til. Det er viktig å forstå hvordan denne avgiften fungerer og hvordan man kan rapportere og betale MVA på riktig måte.

MVA-meldingen er en viktig del av rapporteringen, og det er viktig å rapportere korrekt og innen fristen. Når bedriften har rapportert MVA-meldingen, er neste steg å betale MVA. Dette kan gjøres på flere måter, blant annet ved å bruke en bankterminal eller nettbank, eller ved å bruke en tredjepartstjeneste som Vipps Bedrift eller KID-nummer. Hvis bedriften må betale MVA manuelt, kan man fylle ut og levere en tilleggsoppgave.